Eksport polskich kurczaków
Na Nabrzeżu Rumuńskim odbył się załadunek 3 700 ton mrożonych kurczaków w kartonach na paletach. Ładunek został dostarczany na terminal samochodami – chłodniami i przeładowywany bezpośrednio na statek chłodniczy mv Cool Expreso.
Jest to kolejna partia mrożonych kurczaków obsługiwana w OT Port Gdynia, przeznaczona na wysyłkę do Republiki Kuby, największej z wysp karaibskich. Pod koniec czerwca br. polskie i kubańskie służby weterynaryjne ustaliły nowy wzór świadectwa zdrowia, dzięki któremu zakłady sektora mięsa drobiowego zatwierdzone do eksportu na Kubę mogą wysyłać na wskazany rynek mięso mielone, surowe wyroby mięsne, produkty mięsne i MOM wyprodukowane z surowców pozyskanych we wszystkich polskich zakładach, zatwierdzonych do handlu wewnątrz Unii Europejskiej. Decyzja ta jest wyrazem zaufania kubańskich służb weterynaryjnych do polskiego systemu nadzoru nad bezpieczeństwem żywności pochodzenia zwierzęcego oraz wynikiem wieloletniej współpracy służb weterynaryjnych obu krajów.
Pływający pod banderą holenderską chłodniowiec Cool Expreso należy do holenderskiego armatora Seatrade Groningen BV, a jego operatorem jest GreenSea Chartering. Jednostka ma 126 m długości całkowitej oraz średnie zanurzenie 5,5 m. Statek charakteryzuje się tonażem pojemnościowym 5 471 t i nośnością 7 480 t. Może przewozić na pokładzie do 66 kontenerów 20-stopowych, w tym 20 chłodzonych. Statek posiada cztery dźwigi statkowe o unosie 7 ton każdy. Napęd główny o mocy 7342 KM umożliwia statkowi osiąganie prędkości maksymalnej do 18 węzłów i eksploatacyjnej – do 17 węzłów.